Waarom koffie zo heerlijk troostend kan zijn

Blog

Mensen noemen koffie ook wel eens een ‘bakje troost’. De geur van koffie stelt ons gerust, het geeft ons een huiselijk gevoel. Zelfs mensen die eigenlijk geen koffie lusten, vinden de geur van gemalen koffiebonen vaak heerlijk.  

Het voelt goed om wat te eten of te drinken. Zo zit ons lichaam in elkaar. We voelen ons gelukkig, ontspannen en opgelucht wanneer we gegeten of gedronken hebben. Dat heeft natuurlijk een evolutionaire oorzaak. Zonder voedsel of water kunnen mensen niet leven. Een troostend kopje koffie valt onder die categorie.

Zal ik koffie zetten?

Wanneer iemand droevig is, of wanneer we slecht nieuws moeten vertellen of verwerken, zetten we snel de Senseo op en bieden we een kopje koffie aan. Liefst met een koekje. Zo voelen die droeve bui of dat slecht nieuws minder zwaar aan. Maar hoe komt dat toch?

Er zijn verschillende redenen waarom koffie troostend is. Om te beginnen is het simpelweg lekker. Een slok hete koffie, al dan niet met suiker of een wolkje melk, smaakt en voelt zelfs heerlijk aan. Daarnaast word je kalmer wanneer je wat drinkt. Zeker als dat drankje warm is. Je kan niet huilen en drinken tegelijkertijd. Door slokjes heerlijke koffie te drinken, word je vanzelf rustiger.

Het ruikt naar thuis

Maar dat is niet alles. De geur van koffie weekt iets los dat diep in ons binnenste opgeslagen zit: het gevoel van thuis te zijn. Iedereen heeft wel de herinnering van op te staan met de geur van koffie in huis. Vaak maken we die herinnering al op heel jonge leeftijd, wanneer onze ouders vroeg opstonden en alvast koffie zetten om de dag te starten.

Koffie ruikt dus letterlijk naar thuis. En dat zit diep in ons geheugen opgeslagen. Wanneer we koffie ruiken, worden we onbewust terug gekatapulteerd naar die zalige ochtenden waarop je opstond met de geur van koffie in huis.

Schenk jezelf een kwalitatief rustmomentje

Zoals je ziet, kan koffie heel wat met ons doen. Een eenvoudig kopje koffie kan ons troost geven, kan ons ontspannen, kan ons het gevoel van thuis-zijn geven. Dus waarom zou je niet investeren in goede koffie? Waarom zou je jezelf geen klein momentje van rust en comfort geven?

Door kwalitatieve koffie te kiezen, zoals de koffie van het Italiaanse merk illy, draag je zorg voor jezelf. Je gunt jezelf wat rust, wat smaak, wat behaaglijkheid. En in onze gekke wereld kunnen we dat allemaal wel eens gebruiken, toch?

Geef een reactie