Niet meer op reis? Breng Frankrijk naar je thuis met de beste rode wijn

Blog

Lockdowns, reisbeperkingen en verplichte quarantaines. Nee, reizen zat er niet echt in het afgelopen jaar. Veel wijnliefhebbers zagen dan ook hun favoriete wijnreisje in rook opgaan. Geen bezoekjes bij de wijnboer en dwalen door de uitgestrekte wijngaarden. Gelukkig kunnen we ook op wijnreis naar Frankrijk zonder de veiligheid van ons eigen huis te verlaten.

Wijntour de France

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om wijn in huis te halen om je eigen ‘Wijntour de France’ te kunnen maken. Franse rode wijn kopen kan gelukkig makkelijk online. Neem plaats in die lekkere stoel of op die fijne bank en kijk wat de webshops te bieden hebben. Om een echt rondje Frankrijk te maken, kun je wijn bestellen uit wijnregio’s als de Elzas, Bourgogne, Rhône, Bordeaux en de Loire. Het voordeel van online wijn kopen, is dat er bij elke wijn wel een uitgebreide proefnotitie te vinden is zodat je precies weet wat je in huis haalt.

Elzas

De Elzas is een bijzonder wijngebied. Het ligt in het noordoosten van Frankrijk, maar is relatief warm. Dit klimaat is vooral te danken aan de Vogezen die een vrij hoge barrière vormen. De Elzas kent daarom prachtige zomers en nazomers. Hier vinden we vooral witte druivenrassen, zoals Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Pinot Blanc en Sylvaner. Er is ook een blauw druivenras voor rode wijn en rosé. Dat is Pinot Noir.

Bourgogne

Bourgogne rode wijn is ook gemaakt van de druif Pinot Noir en witte Bourgognes van Chardonnay. Je kunt dus ook kiezen voor zowel een rode als witte Bourgogne wijn. Het is een beroemd en klassiek wijngebied. De wijnen zijn verfijnd en genieten wereldwijd een goede reputatie.

Rhône

In de Rhône worden de wijnen al snel krachtiger en kruidiger. Hoofdrollen zijn hier weggelegd voor de blauwe druiven Syrah, Grenache en Mourvèdre. Ook witte Rhône wijnen winnen aan populariteit. De belangrijkste druiven voor de witte wijnen zijn Marsanne, Roussanne en Grenache Blanc. Viognier is vooral bekend van de appellation Condrieu.

Bordeaux

Bordeaux wordt onderverdeeld in de Linker- en Rechteroever. Op de Linkeroever domineert Cabernet Sauvignon en zijn de wijnen krachtiger dan die van de Rechteroever. Daar speelt de druif Merlot namelijk de hoofdrol. Meer fan van het ene druivenras? Kijk dan bij de wijnen goed naar de samenstelling van de blend en maak dan je keuze.

Loire

In de Loire is voor iedereen wel een wijn te vinden. Rood, wit, rosé of schuimwijn. Je vindt het in de Loire. Het witte druivenras Chenin Blanc wordt gebruikt voor de bekende wijnen van Vouvray en Sauvignon Blanc in de appellations als Sancerre, Touraine en Pouilly-Fumé. Ook in de Loire vinden we het blauwe druivenras Pinot Noir. Net als onder meer Cabernet Franc en Malbec.

Genoeg keuze dus om die reis door Frankrijk vanaf de bank te maken!

Geef een reactie