Alles wat je moet weten om optimaal te kunnen slapen

Blog

Ten eerste is het goed om te weten hoeveel slaap je nodig hebt per nacht. Ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan zou je voldoende hebben aan 7 tot 9 uur slaap per nacht. Ben je ouder dan 65, dan heb je voldoende aan 7 tot 8 uur slaap per nacht. Word je in de ochtend uitgerust wakker? Dan heb je optimaal geslapen. Ben je vaak vergeetachtig, kun je je niet goed concentreren en voel je je minder gelukkig? Dan kan het zijn dat je te weinig slaapt. Vervelend! Maar met de tips uit dit artikel kun jij straks ook optimaal slapen.  

1 Zorg voor een vast ritme 

Met een goed ritme in je dag weet je lichaam waar het aan toe is. Je lichaam gaat goed op structuur, dus als je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat, draagt dit bij aan een goede nachtrust.  

2 Drink niet te veel koffie 

In koffie zit cafeïne, handig om wakker te worden, maar als je graag wilt slapen laat je de koffie beter staan. Drink minimaal 4 uur voor je naar bed gaat geen cafeïne houdende dranken meer om goed te kunnen slapen. 

3 Slaap niet te lang 

Slapen is fijn, maar te veel slapen is niet goed. Je gewicht kan ervan toenemen, je kunt je er juist erg moe door voelen en je kunt er hoofdpijn door krijgen.  

4 Zorg voor een goed matras 

Een goed matras zorgt ervoor dat de druk op je lichaam goed wordt verdeeld. Daardoor verkleint de kans op rug- en nekklachten en slaap je beter. Matrassen kopen doe je trouwens niet even snel, je moet er de tijd voor nemen. Houd in ieder geval rekening met je slaaphouding, of je het snel koud of warm hebt en je gewicht.  

Heb je een topper nodig? De toppers van mline bieden perfecte ondersteuning, ventilatie en drukverdeling tijdens je welverdiende nachtrust.  

5 Neem een bad of douche 

Als je een warm bad neemt of gaat douchen voor je in bed stapt, zorg je ervoor dat je lichaamstemperatuur omhooggaat. Je lichaam koelt snel af zodra je gaat slapen wat ervoor zorgt dat je makkelijk inslaapt en beter kunt doorslapen. 

6 Doe lampen en apparatuur uit 

Zorg ervoor dat het zo donker mogelijk is in de slaapkamer. Rode lichtjes van de tv en licht dat van de wekker afkomt kan ervoor zorgen dat je wakker blijft of het maakt je juist wakker. Gebruik verduisterende gordijnen en zet apparaten dus uit zodra je naar bed gaat.  

Geef een reactie