Slimme besparingstips voor je badkamer

Blog

Net zoals iedereen, heb jij het waarschijnlijk ook helemaal gehad met de huidige, torenhoge energieprijzen. Wil jij besparingstips, zonder in te boeten aan comfort in je badkamer? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij met slimme trucjes tientallen tot honderden euro’s per jaar kan besparen.

Tip 1: Installeer een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan mengt koud en warm water automatisch. Gedaan dus met zoeken naar de ideale temperatuur voor je bad of douche. Aangezien het water sneller de gewenste temperatuur bereikt, bespaar je zowel water als energie. Een regendouche met thermostatische douchekraan is dus een ideale investering!

Tip 2: Plaats een spiegel met geïntegreerde ledverlichting

Ledverlichting verbruikt minder energie dan een ander soort verlichting. Het is dus een goed idee ledverlichting te voorzien in je spiegel. Je kan deze makkelijk bedienen met een aan- en uitsensor. Tip: kies ledlampen die bestand zijn tegen condens en waterspatten.

Tip 3: Kies voor vloerverwarming

Ga je je badkamer (ver)bouwen of renoveren? Kies dan voor een slimme verwarmingsmethode zoals vloerverwarming. Wanneer je met je voeten op een warme vloer loopt, is de gevoelstemperatuur hoger. Hierdoor kan je je thermostaat lager zetten dan bij een klassieke radiator.

Tip 4: Douche minder lang

Het spreekt voor zich dat je veel water (en geld) kan besparen wanneer je kortere douches neemt. Doe bijvoorbeeld de kraan dicht wanneer je je inzeept of je haren wast. En stel voor jezelf een timer in op je smartphone. Neem je nu douches van ongeveer 10 minuten? Probeer dan de tijd gewoon eens te halveren en stel je timer in op 5 minuten. Zo heb je ineens 5 minuten extra om gezellig te ontbijten en te genieten van je eerste koffie! Een win-win.

Tip 5: Beperk het nemen van een bad

Sommigen vinden niets zo heerlijk als me-time in de badkamer. Kaarsjes aan, ontspannend muziekje op, slippers uit en jezelf heerlijk onderdompelen in een warm bad. Het kan deugd doen! Maar bedenk wel dat je ongeveer 150 liter water nodig hebt, om een gemiddelde badkuip te vullen. Daar kan je al een keer of 5 mee douchen. En je neemt natuurlijk geen koud bad, dus al dat water dient ook verwarmd te worden! Je hoeft uiteraard je bad niet te bannen uit de badkamer. Maar probeer het niet meer wekelijks te doen. Plan een tweewekelijks of maandelijks me-time-bad-moment in en bespaar zo aanzienlijk op je energie- en waterverbruik.

Geef een reactie