Tips voor beginnende fotografen

Blog

Nu de zomer er weer aan komt ben je misschien op zoek naar een nieuw hobby die je in het lekkere weer kunt beoefenen. Ben je graag creatief bezig en zie je altijd mooie dingen om je heen? Dan zou fotografie iets voor jou kunnen zijn. Het kan ontzettend veel voldoening geven om tijdens een wandeling door het bos of in de stad met een spiegelreflexcamera om de nek rond te lopen en af en toe te stoppen om mooie beelden te maken. Klinkt dit als een interessante hobby voor jou? In dit blog geven we een aantal fotografie tips voor beginnende (hobby)fotografen!

Dure apparatuur maakt nog geen goede fotograaf

Allereerst is het goed om een veelgehoorde misvatting van de baan te vegen: om goede foto's te maken heb je niet de allerbeste en allerduurste apparatuur nodig. Een fotograaf kan de beste camera en lens in handen hebben en alsnog foto's maken die niet veel zeggen of creativiteit uitstralen. Integendeel, een goede fotograaf kan zelfs met de camera van een smartphone een prachtige foto maken. De apparatuur is niet alles. Maak je dus geen zorgen dat fotografie een dure hobby is, want dat hoeft het niet te zijn. Afhankelijk van je budget, kun je een camera en objectieven kiezen waar je direct mee aan de slag kunt.

De kunst van compositie

De kunst van het maken van mooie foto's zit hem in de compositie. Dat is de gave van de meest getalenteerde fotografen. Waar ze ook zijn, overal om hun heen zien ze potentie voor sprekende, pakkende beelden. Een simpel object als een straatlantaarn kan door de ogen en lens van een goede fotograaf een beeld zijn wat mensen uitgeprint aan de muur zouden hebben willen hangen. Daarom is het bij het leren van een vak als fotografie belangrijk om te oefenen met compositie. Dit kun je doen door zoveel mogelijk foto's te maken en te focussen op de meest alledaagse onderwerpen. Kijk door de zoeker van je camera en zie wat voor jou opvalt. Maak vervolgens zoveel mogelijk foto's en speel met de composities door het onderwerp bijvoorbeeld niet direct in het midden te plaatsen, maar eerder in een hoek. Kijk ook wat er verder in het beeld te zien is. Wil je geen auto's of voorbijgangers in beeld hebben? Wacht dan het juiste moment af tot alleen het onderwerp in beeld is en het stilleven er omheen.

Portretfotografie

Sommige mensen maken graag foto's van omgevingen en stillevens. Anderen fotograferen graag mensen. Dit heet ook wel portretfotografie. Een van de gouden regels voor portretfotografie, is dat je het beste kunt proberen om de camera op gelijke hoogte van de persoon die je fotografeert te houden. Dit is vooral belangrijk bij het fotograferen van kinderen. Als je als volwassene rechtop staat en van bovenaf een foto maakt van een kind, dan lijkt het kind extra klein en 'op neer gekeken'. En dit is misschien niet het beeld wat je wilt creëren. Hetzelfde geldt overigens voor dieren!

Geef een reactie