Plastic vrij speelgoed voor de kleine

Blog

Wanneer je met je koter besluit om een hapje te eten bij restaurant ‘De Gouden Bogen’ moet er altijd persé een kindermenu besteld worden mét speeltje. Kan dat nou niet anders? Denk je misschien. Weer een stuk plastic wat dezelfde dag nog tussen het vuilnis ligt. Goed, ‘De Gouden Bogen’ is nu ook niet heel goed voor ons lichaam maar dat zinloze plastic is ook nog eens een aanslag op het milieu. Is daar nu geen andere oplossing voor? Natuurlijk wel, er zijn genoeg speelmogelijkheden voor je kleine die niet bestaan uit felgekleurd goedkoop plastic.

Authentiek hout

Denk maar eens aan echt hout plastic. Vaak wordt dit nog met de hand gemaakt maar ook hiervan zijn de bekende speelgoed stukken de verkrijgen zoals bijvoorbeeld een houten winkeltje  of houten werkbank speelgoed. Compleet met kassa en winkelwagen. Maar ook de ouderwetse houten dieren waarmee hele kinderboerderijen en dierentuinen kunnen worden nagebootst, zijn verkrijgbaar. In een nieuw jasje gestoken natuurlijk met een nieuw likje verf en door de techniek van tegenwoordig zijn de beeldjes ook veel preciezer dan vroeger. Maak er bijvoorbeeld een traditie van om na een prestatie samen een houten diertje uit te zoeken. Zo breng je de nostalgie van houten speelgoed mee naar de volgende generatie. Daarnaast support je zo ook een bepaald vak binnen het speelgoed. Zoals ik zei is het houten speelgoed een heel vak op zich.

Verantwoord plastic

Veel speelgoed is nu eenmaal gemaakt van plastic. Je kan er soms bijna niet omheen. Als je toch kiest voor plastic kan je ook kiezen voor verantwoord plastic. Dit plastic wordt gewonnen uit gerecycled materiaal. Je zal ook hier even naar moeten zoeken maar ook hier is een hoop speelgoed van te krijgen en ook nog eens in de felle kleuren die kinderen tegenwoordig veelal gewend zijn.

Buiten spelen!

Als laatste kan het ouderwetse buiten spelen natuurlijk niet ontbreken. Ga samen met je kleine de buurt rond als hij of zij nog jong is of niet durft, en vraag kinderen in de buurt om mee buiten te spelen. Verzin een spel of trek er één uit de oude doos zoals tikkertje of verstoppertje. Daar heb je helemaal geen speelgoed voor nodig, enkel elkaar. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor de gezondheid van je kleine om veel buiten te zijn en te bewegen.

Hopelijk heb je door deze tips meer ideeën gekregen over verantwoord speelgoed en spelen voor of met je koter. Laat het plezier maar beginnen!

Geef een reactie