Langere dagen? Zo geniet je toch ook van lange nachten!

Blog

Heerlijk: de dagen worden langer, we doen ’s avonds een terrasje of de kinderen spelen wat langer buiten. Maar de zon komt ook ’s morgens al heel vroeg piepen natuurlijk. In de zomer soms al om half zes! En als het niet écht moet, staan we toch liever niet zo vroeg op. Het is dus belangrijk het daglicht nog even uit de slaapkamer te weren, tot je lekker zelf beslist dat het tijd is om van die lange dag te gaan genieten! 

Kies je kamer slim

Ben je nog volop je huis aan het inrichten, of heb je de luxe van verschillende vrije kamers in huis te hebben? Denk dan eens na over de oriëntatie van je slaapkamer. We leerden het allemaal in het vierde studiejaar: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Is je slaapkamer dus op het oosten gericht, dan heb je gegarandeerd ’s ochtends de eerste zonnestralen binnen. In de zomer kan het dan ook al snel warm worden in je kamer. Als je daar niet van houdt, is een slaapkamer op het noorden gericht eigenlijk ideaal: ze zal niet snel opwarmen, dus zowel ’s morgens al ’s avonds heb je een koele én donkere kamer. 

Donker, donkerder, duister

Eigenlijk is het voor ons lichaam en voor onze geest ideaal om op te staan met daglicht. Maar euh, dat is toch wel heel vroeg hoor soms. Zeker als we de avond ervoor net iets te lang op een terrasje zijn blijven plakken. Investeer daarom in goede raamsverduistering. Rolluiken zijn nog steeds de ‘donkerste’ oplossing. Maar die kan je niet overal installeren natuurlijk. Veel mensen vinden het ook niet zo mooi om rolluiken voor hun ramen te plaatsen. Wel, er bestaan heel wat verschillende soorten zonwering voor ramen binnen! De graad van verduistering bepaal je gewoon zelf. Handig! 

Denk aan de warmte

Niet alleen het licht is er in de zomer vroeg bij, ook de warmte is van de partij. Je wil je dag liever niet zwetend en puffend beginnen. Een mooi paar gordijnen is dan ideaal, zeker als je wel graag een streepje licht binnen hebt, maar toch de zomerwarmte nog wat buiten wil houden. En het goede nieuws? In de winter houden die gordijnen net zo goed de koude nog wat buiten. Wist je trouwens dat de juiste raamdecoratie ook de akoestiek in je kamer kan dempen én voor een echte ‘hotelvibe’ zorgt? Een echte multitasker, dus!  

Geef een reactie