Good old times: MSN

Blog

Whatsapp, Telegram, Instagram, Twitter, LinkedIn… de mogelijkheden om elkaar te contacteren lijken eindeloos. Soms kunnen al die verschillende media best lastig zijn. Ik merk bijvoorbeeld op mijn studie dat Whatsapp echt iets is voor Nederlanders. Mijn internationale vrienden gebruiken eerder andere software en met name Facebook Messenger. Dat laatste is dan juist weer iets wat ik nooit gebruik.

Soms denk ik terug aan de goede oude tijd dat communicatie nog simpel was. Via een telefoontje of SMS. Dat was dan bijzonder. Maar jammer was dat dat beltegoed koste, en ik met mijn prepaid abbonementje niet graag voor die kosten wilde opdraaien. Dat was een probleem, tot zich een nieuw medium opdeed: MSN.

MSN is voor mij echt de goede oude tijd. Dagen lang kon ik chatten met mijn vriendinnen, of stiekem je crush een berichtje sturen. Mijn ouders snapten nooit waarom. Maar MSN was geheimtaal, er was meer dan er zich op het eerste oog voordeed. MSN kende namelijk ook heel veel ongeschreven regels!

Cool zijn op MSN

Zo was er een hele duidelijke manier om te laten zien hoe ‘cool’ je was. Zo kon je je naam versieren met allerlei kleuren, lettertypes, groottes en leestekens. Je kon daar een heus kunstwerkje van bouwen. Mensen die dit goed onder de knie hadden, waren echt super cool. Een andere manier om te laten zien hoe cool je was, was door je muziek keuze. MSN liet namelijk achter je naam zien naar welke muziek je luisterde. Je zette dan natuurlijk alleen coole liedjes aan om andere mensen te imponeren met jouw fantastische muziek smaak.

Je crush op MSN aanspreken

Ook typisch MSN gedrag: steeds opnieuw online en offline gaan. Als er iemand immers online kwam, schoot er bij vrienden een pop up melding in beeld.  Je hoopte dan dat je crush tegen je ging praten, en de uitvoerige vraag ‘Hoest’ of ‘Hoestie’ stelde. Of helemaal fantastisch: de zoen-wink van hem krijgen. En als je dan eindelijk een echte relatie had, was dat pas officieel als er ‘(L) (jouw naam)’ achter zijn naam stond.

Codetaal

Niet alleen kende je alle code voor alle emoticons uit je hoofd, zoals :$ (H) (6). Maar je PR@AtT3 wS 00k eRg g3h31MzInN1g voor je ouders! Dit was natuurlijk cool.’BRB’ was oke voor een verlof van 15 minuten, maar langer dan zou er eits mis zijn. Je kon ook zelf afkortingen koppelen aan eigen emoticons. Soms leverde dit lastige gesprekken op, omdat je aan iedere letter een emoticon had gekoppeld…

Chatman

Als je je alleen voelde, en er waren geen vrienden online, dan was er altijd nog Chatman. Chatman was denk ik een van de eerste chatbots gemaakt. Uren heb ik Chatman diepzinnige vragen over het leven gesteld, waar hij altijd snuggere antwoorden op had.

Geef een reactie