Snel en efficiënt koken met het juiste materiaal

Blog

Koken kan best een klus zijn. Zeker wanneer je er al een lange dag hebt opzitten, is het gemakkelijker om wat af te halen dan om achter de potten te gaan staan. Maar zelf koken is vaak gezonder dan afhaalmaaltijden én goedkoper. Met de juiste uitrusting wordt koken gemakkelijk en kan je het hele proces efficiënt maken.

Goed koken is niet moeilijk. Het gaat er om dat je een aantal basistechnieken leert die je dan kan toepassen voor het maken van allerlei gerechten. Dat gaat over de juiste smaken kiezen voor jouw gerechten, maar ook over het juiste materiaal kiezen voor de techniek die je wil gebruiken.

De basis van koken

Mensen zeggen wel eens dat je bij het koken enkel maar een recept moet volgen. En dat is gedeeltelijk waar. Maar door de basistechnieken te leren, kook je efficiënter én smakelijker. Je creëert als het ware een ingeslepen proces. Hoe vaker je kookt, hoe gemakkelijker het wordt.

Precies daarom loont het de moeite om te leren hoe je vlees bakt. Om te leren hoe je groenten klaarmaakt of aardappelen roostert of een gerecht goed kruidt. En hoe start je nu aan een lekkere tomatensaus of curry? Zodra je die basistechnieken onder de knie hebt, kan je gaan combineren en experimenteren. En zo wordt koken een plezier.

De juiste materialen

Er zijn ontzettend veel verschillende materialen op de markt. Potten en pannen en bestek en zelfs elektrische toestellen die het halve werk voor jou doen. Je hebt dat natuurlijk niet allemaal nodig om een eenvoudige maaltijd te koken, maar het is wel belangrijk dat je weet welke dingen je voor welk gerecht gebruikt.

Zo heb je een grillpan nodig om vlees te grillen en een pan voor pannenkoeken of omeletten. Wil je cake of gebak bakken, dan heb je echt een keukenweegschaal nodig. Een diepe pan is dan weer perfect voor heerlijke sauzen en een keukenrobot heb je nodig voor pesto of een yoghurtdressing. Lees voor je begint te koken dus niet alleen het recept, maar kijk ook even na of er een materiaallijst beschikbaar is.

Gebruik je zintuigen

Pannensets en goede snijmessen zijn onontbeerlijk wanneer je wil koken, maar het meest belangrijke werktuig zijn jouw zintuigen. Zonder te proeven, weet je niet of een gerecht lekker smaakt of niet. Zonder te kijken en te ruiken weet je niet of een gerecht aanbakt.

Leer dus vertrouwen op jouw zintuigen. Leer de geur van je gerechten herkennen en leer hoe je je zintuigen kan inzetten om het koken gemakkelijker te maken. Leer genieten van het koken. En vergeet vooral niet: het uitlikken van de potten is het voorrecht van de kok.

Geef een reactie