Van diëten word je dik

Blog

Hoe staat het met je goede voornemens voor 2020? Vliegen de kilo’s er nog steeds af of komen ze er even hard weer aan? Of ben je misschien in deze lentemaand al aan het googelen naar het beste dieet voor een bikini body? Bespaar je de moeite, zeggen steeds meer voedingsexperts. Diëten werken niet en hebben zelfs een averechts effect.

Diëten maken ongelukkig

In de Westerse wereld zijn elke dag 1 op de 5 mensen op dieet. Vooral crash- diëten zijn populair. Begrijpelijk, als je je lichaam allerlei voedingsmiddelen onthoudt, val je snel af. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80% van de mensen die op deze manier flink gewicht verliezen, na vier à vijf jaar weer terug zijn op hun oude gewicht, of zelfs zwaarder zijn. In de korte video Dieetleed praten mensen over hun dieetervaringen. De conclusie: diëten maken alleen maar ongelukkig.

Diëten zijn onmenselijk

De reden dat diëten zelden een blijvend resultaat hebben is dat ze niet echt bij ons passen, zowel lichamelijk als psychologisch. Door hele voedselgroepen, zoals koolhydraten en vetten, uit je eetpatroon te schrappen, onthoud je je lichaam noodzakelijke voedingsstoffen en dat wreekt zich op den duur. En de kant en klare voorschriften voor wat wel en niet mag lijken het makkelijk te maken, maar ze zijn vaak te extreem en daarom niet vol te houden. Wat je niet mag eten, wordt juist onweerstaanbaar en op den duur kun je alleen nog maar aan eten denken.

Een betere manier om af te vallen

Zoals met alles in het leven is de gulden middenweg het beste. Niet de moed opgeven maar ook geen extreme prestaties van jezelf verwachten. Langzaam kleine aanpassingen maken aan je eetpatroon is de beste weg naar een blijvend resultaat. Geen calorieën tellen, maar je lichaam geven wat het nodig heeft om goed te functioneren. Daar hoort junkfood niet bij, maar jezelf uithongeren ook niet. In Eet jezelf gezond vind je een aantal tips die je kunnen helpen om je lichaam in balans te krijgen.

Geef een reactie